Autor: Marcus Baldwin
Data Utworzenia: 17 Czerwiec 2021
Data Aktualizacji: 10 Luty 2025
Anonim
Are Marshmallows Gluten-Free?
Wideo: Are Marshmallows Gluten-Free?

Zawartość

Przegląd

Naturalnie występujące białka znajdujące się w pszenicy, żyto, jęczmieniu i pszenżyto (połączenie pszenicy i żyta) nazywane są glutenem. Gluten pomaga tym ziarnom zachować kształt i konsystencję. Osoby nietolerujące glutenu lub cierpiące na celiakię muszą unikać glutenu w jedzeniu. Gluten może powodować różne objawy u osób, które są na niego wrażliwe, w tym:

  • ból brzucha
  • wzdęcia
  • biegunka
  • zaparcie
  • bóle głowy

Niektóre pokarmy - takie jak chleb, ciasto i babeczki - są oczywistymi źródłami glutenu. Gluten może być również składnikiem żywności, w której możesz się go nie spodziewać, na przykład pianki marshmallow.

Wiele pianek marshmallows produkowanych w Stanach Zjednoczonych składa się tylko z cukru, wody i żelatyny. To sprawia, że ​​są bezmleczne iw większości przypadków bezglutenowe.

Składniki, na które należy zwrócić uwagę

Niektóre pianki marshmallows są przygotowywane ze składników, takich jak skrobia pszenna lub syrop glukozowy. Te pochodzą z pszenicy. Nie są bezglutenowe i należy ich unikać. Jednak wiele marek prawoślazu w Stanach Zjednoczonych jest wytwarzanych ze skrobi kukurydzianej zamiast skrobi pszennej. To sprawia, że ​​są bezglutenowe.


Jedynym sposobem, aby mieć całkowitą pewność, że kupowane przez Ciebie pianki marshmallow są bezpieczne do spożycia, jest sprawdzenie etykiety. Jeśli etykieta nie jest wystarczająco szczegółowa, możesz zadzwonić do firmy, która je produkuje. Zwykle produkt bezglutenowy będzie oznaczony jako taki pod etykietą Fakty żywieniowe.

Uważaj na

  • białko pszenicy
  • hydrolizowane białko pszenicy
  • skrobia pszenna
  • mąka pszenna
  • słód
  • triticum vulgare
  • triticum spelta
  • hordeum vulgare
  • wydzielać zboża

Jeśli nie widzisz etykiety produktu bezglutenowego, spójrz na listę składników. Może pomóc określić, czy niektóre składniki zawierają gluten.

Bądź ostrożny z

  • białko roślinne
  • naturalne aromaty
  • naturalne barwniki
  • modyfikowana skrobia spożywcza
  • sztuczny aromat
  • hydrolizowane białko
  • hydrolizowane białko roślinne
  • dekstryna
  • maltodekstryna

Marki bezglutenowe

Wiele marek prawoślazu w Stanach Zjednoczonych jest wytwarzanych ze skrobi kukurydzianej zamiast skrobi pszennej lub produktów ubocznych z pszenicy. Chociaż skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu, czytanie etykiet jest nadal ważne. Mogą istnieć inne smaki lub procesy produkcyjne, które mogą zawierać gluten. Marki Marshmallow, które na etykiecie stwierdzają, że są bezglutenowe, obejmują:


  • Dandies Vanilla Marshmallows
  • Pianki Trader Joe's
  • Campfire Marshmallows marki Doumak
  • większość marek puchu ptasie mleczko

Kraft Jet-Puffed Marshmallows są również zwykle bezglutenowe. Jednak według przedstawiciela infolinii konsumenckiej firmy Kraft, niektóre z ich produktów - na przykład pianki marshmallow - mają 50% szans na to, że zawierają naturalne aromaty pochodzące od dostawców, którzy używają zbóż z glutenem. Z tego powodu ich pianki marshmallow nie są oznaczone jako bezglutenowe.

Pianki typu Jet-Puffed Marshmallows są prawdopodobnie bezpieczne do spożycia dla kogoś, kto nie toleruje glutenu. Ale mogą nie być najlepszym wyborem dla kogoś, kto ma celiakię.

A co z zakażeniem krzyżowym?

Niektóre pianki marshmallows są bezglutenowe, ale są pakowane lub produkowane w fabrykach, które wytwarzają produkty zawierające gluten. Te pianki marshmallows mogą zawierać śladowe ilości glutenu, co jest spowodowane zanieczyszczeniem krzyżowym innymi produktami.

Niektóre osoby z wrażliwością na gluten mogą tolerować te małe ilości glutenu. Ale inni, na przykład chorzy na celiakię, mogą nie być w stanie ich bezpiecznie zjeść.


Przepisy zezwalają na oznaczanie żywności jako bezglutenowej, jeśli zawierają mniej niż 20 części na milion (ppm) glutenu. Śladowe ilości glutenu - na przykład spowodowane zanieczyszczeniem krzyżowym - są mniejsze niż 20 ppm. Nie są one umieszczane na etykietach z informacjami o wartości odżywczej.

Marki, które mogą mieć składniki zanieczyszczające krzyżowo, obejmują niektóre smaki Peeps, ptasie mleczko o tematyce świątecznej, wyprodukowane przez Just Born.

Peepy są zrobione ze skrobi kukurydzianej, która nie zawiera glutenu. Jednak niektóre odmiany mogą być wytwarzane w fabrykach, które wytwarzają również produkty zawierające gluten. Jeśli masz wątpliwości co do konkretnego smaku, zajrzyj na stronę Just Born lub zadzwoń do ich działu obsługi klienta. Niektóre produkty Peeps zawierają na etykiecie produkty bezglutenowe. Są zawsze bezpieczne do spożycia.

Podsumowując

Wiele marek ptasie mleczko w Stanach Zjednoczonych, choć nie wszystkie, jest bezglutenowych. Niektóre pianki marshmallows mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Mogą one nie być łatwo tolerowane przez osoby z celiakią. Osoby z łagodną nietolerancją glutenu mogą jeść marki ptasie mleczko, które nie są oznaczone jako bezglutenowe.

Gluten może dostać się do produktów poprzez zanieczyszczenie krzyżowe podczas procesu produkcyjnego. Niektóre pianki marshmallows mogą również zawierać składniki, takie jak naturalne aromaty, które pochodzą z pszenicy lub innych ziaren zawierających gluten.

Jedynym sposobem, aby mieć pewność, że otrzymujesz pianki bezglutenowe, jest kupowanie tych, które na etykiecie są oznaczone jako bezglutenowe. W razie wątpliwości możesz również zadzwonić do producenta w celu uzyskania dodatkowych informacji.

Artykuły Portalu.

Dowiedz się, jakie są badania szyjki macicy

Dowiedz się, jakie są badania szyjki macicy

Badanie zyjki macicy je t zwykle wykonywane głównie poprzez wykonanie te tu zwanego cytologią, który je t pro ty i bezbole ny i je t ważny dla w zy tkich kobiet, zwła zcza w wieku rozrodczym...
Leczenie leiszmaniozy trzewnej: środki zaradcze i pielęgnacja

Leczenie leiszmaniozy trzewnej: środki zaradcze i pielęgnacja

Leczenie ludzkiej lei zmaniozy trzewnej, znanej również jako kala azar, przeprowadza ię głównie za pomocą pięciowartościowych związków antymonialnych przez 20 do 30 dni w celu zwalczani...